2011. augusztus 5., péntek

Sakk mesék - 1

 A stralsundi legenda

1697-től 1718-ig uralkodott egy kalandor király Svédországban, akit XII.Károlynak hívtak. 
Harcias természetet és nagy birodalmat örökölt apjától, XI.Károlytól, és ezt a nagy országot állandó háborúzással megpróbálta növelni. 
A nagy északi háborúban azonban, amely 1700-ban tört ki és 21 éven át tartott, kemény ellenfélre akadt a vele szemben felsorakozó Dán-Lengyel-Orosz egyesült erőkben. 
Az ábrán látható állás a királynak egy játszmájából való, amelyet miniszterével, Grothausennel váltott a szászok és poroszok által 1714-ben körülzárt és ostromolt straslundi várban. 
A világos színnel játszó király itt háromlépéses mattot jelentett be: 
-Elsőként a bástyával ütöm a g3 gyalogost, ezután védhetelen matt fenyeget téged kettő lépésben. Látod a mattot kedves miniszterem? - mosolygott a király. 
A miniszter itt gondolkodni kezdett, hogy mit tegyen, ha a király meglépi az általa mondott bástya üti g3-mat. Két lépést vett számításba, F:e1-et és F:g3-mat. Rövid gondolkodás után belátta, hogy tényleg mattot fog kapni mindkét esetben. De vajon hogyan? 


 1. B:g3, F:g3 2. Hf3  és 3. g4 +matt
1. B:g3, F:g1 2. Bh3+, Fh4 3. g4 +matt

A miniszter már éppen fel akarta adni a reménytelennek ítélt játszmát, amikor besüvített egy puskagolyó az ablakon és levitte az e1 huszárt a tábláról. A király rá sem nézve elsápadt miniszterére, másik huszárt kért. Mielőtt felrakta volna, remek ötlete támad és így kiáltott fel: 
-Tudod mit, nem is kell a huszár! Nélküle nem három, hanem négy lépésben fogok mattot adni! 
A miniszter megint gondolkodóba esett és kisvártatva rájött, hogy a királynak megint igaza van. A négylépéses mattot nem lehet védeni! 


 1. h:g3, Fe3 2. Bg4, Fg5 3. Bh4+, F:h4 4. g4 + matt

A miniszter megint a játszma feladására készült, amikor újabb golyóbis süvített be az ablakon és lesodorta a h2 gyalogost. A király továbbra is nyugodt maradt, tovább nézte a táblát és felkiáltott: 
-Így is mattot kapsz! Csak nem négy, hanem öt lépésben! 
A miniszter nem akart hinni a fülének: Lelőtték az e1 huszárt, lelőtték a h2 gyalogot és még mindig mattot kap! Gondolkodóba esett és megint csak a királynak volt igaza. Az öt lépéses mattot nem lehet elkerülni, még a legjobb védekezés esetén sem. 


 1. Bb7, Fe3 2. Bb1, Fg5 3. Bh1+, Fh4 4. Bh2, g:h 5. g4+matt

A sors úgy hozta, hogy az ellenség betört a várba, a király és minisztere a játszmát nem tudta befejezni, iszkolniuk kellett, hogy életben maradjanak. Menekülés közben az egyik tábornok a következőt kérdezte:
- Mi lett volna, ha a legelején a h7 bástyát lövik le ?
- Az már egy kicsit nehezebb feladat lett volna,- válaszolta Károly király - de akkor is hat lépésben mattot adtam volna.
 

1. Hf3, Fe1 2. H:e1, Kh4 3. h3, Kh5 4. Hd3, Kh4 5. Hf4, h5 
6. Hg6+matt
vagy
1. Hf3, Fe1 2. H:e1, Kh4 3. h3, Kh5 4. Kf6, Kh4 5. Kg6, h5
6. Hf3+matt

A valóságban a fiatal király nem élt túl sokáig, Norvégiában ostrom közben egy golyó halálos sebet ejtett rajta és 1718-ban meghalt. Ezt a "matt"-tal végződő támadást még a királyok sem védhetik ki. 
Forrás: www.csutisk.hu Dimitrije Bjelica: Sahovska citanka 1976. Sarajevo