2011. szeptember 20., kedd

Világkupa 2011 - World Chess Cup 2011 - Hanti-Manszijszk

 A hatszoros orosz bajnok, a válogatottal ötször olimpiai aranyérmes  Peter Szvidler veretlenül nyerte meg a Világkupát. Honfitársa, Alekszandr Griscsuk végzett a második helyen, de a harmadik helyezett, és húsz év után ismét a világbajnok-jelölti címet elnyerő ukrán Vaszilij Ivancsukot  is ünnepli a sakkvilág. A 42 esztendős nagymester feledni tudta a kieséses rendszerű versenyeken elszenvedett korábbi kudarcait, nehéz pillanatokban is össze tudta szedni magát, Ruszlan Ponomarjovot legyőzte a döntő párharcban.


A Hanti-Manszijszkban tavaly megrendezett sakkolimpián Vaszilij Ivancsuk vezetésével az ukrán válogatott 2004 után másodszor is aranyérmes lett. Ivancsuk az éltáblán 10 partiból 8 pontot gyűjtött. A Hollandiában angol nyelven megjelenő New in Chess sakkmagazin 2010/7-es számának címlapján Ivancsuk fényképe látható, nem véletlen a szerkesztőség képaláírása: „A sakknak él napi 24 órában, az év 365 napján”.
Több mint húsz éve tartozik már a sakkvilág elitjéhez. Kortársai, de fiatalabbak is elveszítették már előkelő helyezéseiket, s mindenkit érdekel, hogy miként tudott sikerrel megbirkózni az újabb és újabb kihívásokkal, miként tette túl magát a csalódásokon.
-Még mindig megtartottam a sakk iránti nagy érdeklődésemet, ezt az érdeklődést a fanatizmus szintjén. Még megtalálom az érdekességét, hogy leüljek és elemezzek játszmákat, új megnyitásokat tanuljak és törekedjek arra, hogy még jobban megértsem ellenfeleim stílusának sajátosságait. Még hajt a vágy a küzdelemre, és talán az ambíció, hogy  még nem vagyok teljesen elégedett. Úgy érzem, hogy van bennem motiváció, hogy újra és újra készen álljak a komoly küzdelemre – válaszolt  Ivancsuk egy interjúban arra a kérdésre, hogy miként tud lépést tartani a fiatal titánokkal.
Az ukrán nagymester úgy ítélte meg, hogy pályafutása során a világbajnoki cím megszerzésének vágya túlzott nyomást jelentett számára, más versenyeken is zavarta a koncentrációban és aggályokat okozott. Úgy gondolja, hogy világbajnok lehet, de csak normális kvalifikáció versenyről. Akkor képes lesz felkészülni az oly nagy kihívást jelentő feladatra.


Vaszilij Ivancsuk kívánsága teljesült. A 2012 negyedik negyedévére tervezett 8 résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti körverseny győztese lesz az Anand-Gelfand világbajnoki döntő győztesének kihívója. A párharc vesztese mellett a Világkupa első három helyezettje (Szvidler, Griscsuk és Ivancsuk) mellett a 2011. júliusi és  a 2012. januári Élő-listáról hárman - a jelen állás szerint a norvég Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan és az orosz Vlagyimir Kramnyik – játszhatnak. A nyolcadik helyet a versenyt megrendező ország kaphatja, de sakkozójának minimum 2700 Élő-pontjának kell lennie. Carlsent leszámítva a „hatos” nem éppen a legfiatalabb generáció tagja, az októberben 28. életévét betöltő Griscsuk a legfiatalabb a mezőnyben.


Forrás: sakkblog.postr.hu  chess.ugrasport.com www.europe-echecs.com