2011. december 10., szombat

Réti - megnyitás

A Réti-megnyitás vagy Zukertort-megnyitás olyan megnyitás a sakkban, amelynek első lépése  
1. Hf3


Nevét Réti Richárd nem hivatalos nagymesterről kapta, aki 1924-ben ezzel a megnyitással győzte le José Raúl Capablanca akkori sakkvilágbajnokot.

Réti–Capablanca, New York 1924-es játszma
Tudnunk kell, hogy már Zukertort játszmáiban is találkozhatunk a
1. Hf3 lépéssel, azonban mivel ezt a hipermodern megnyitást igazán Réti népszerűsítette és játszmáival valamint elemzéseivel igazolta is annak létjogosultságát, ezért Savielly Tartakower  Réti–Zukertort megnyitásnak nevezte el.
A Sakkmegnyitások Enciklopédiája a Réti-megnyitást az A04-A09 besorolás alatt tartja nyilván.

Réti Richárd
A Chessbase statisztikája szerint a Hf3 a lehetséges 20 nyitólépés közt a harmadik legnépszerűbb. A huszárt jó mezőre fejleszti és gyors sáncolást készít elő. Ebben a megnyitásban világos állása rugalmas az első lépés után, nem kötelezi el magát valamely gyalogstruktúra iránt a centrumban és megvárhatja, hogy sötét feltárja saját szándékát. A lépés egyetlen apró hátránya, hogy elzárja az f-gyalog útját. Ez nem baj, ha világos nem akar gyorsan kilépni az f-gyaloggal, de kizárja az f3-ra, illetve a Hge2-re épülő játékrendszereket, amelyeket gyakran alkalmaznak a királyindiai védelem ellen. 
1...., d5 átváltás másik megnyitásba


Ezzel a folytatással általában más megnyitásba transzponálódik át, mint a királyindiai, vagy a vezércsel. Ha világos a korai szakaszban c4-et is húz, akkor a játszma az angol megnyitásba is átmehet. 1....,c5, 2. e4 esetén a szicíliai védelem is kihozható.
Amikor nem történik átváltás másik megnyitásba, a Réti megnyitás fő változatai a következők:

  • 1..., Hf6 (ECO-kód A05)
  • 1...., d5 (A06)
    • 2. g3 (Királyindiai támadás, A07) (modern változat)
      • 2…., c5 3. Fg2 (Királyindiai támadás, A08)
    • 2. c4 (A09) (klasszikus változat)
  • 1…,egyéb változatok (A04)

Réti nevéhez legszorosabban az A06 jelű 1. Hf3, d5 változat fűződik. A leggyakoribb válasz világossal 2. c4, ez az A09 kódú hagyományos, vagy klasszikus változat. A legutóbbi években vált népszerűvé és ezért a modern változat nevet viseli a 2.g3 folytatás (A07), amelyben királyoldali futójával világos a játszma korai szakaszában fianchetto létrehozására törekszik, bár ez a folytatás  gyakran átváltás a királyindiai védelembe.
Klasszikus változat
1. Hf3, d5
2. c4

A fenti állásból állásból sötét lehetséges válaszai:
  • 2. …, d:c4 - leveszi a gyalogot
  • 2. …, e6 - védi d5-öt
  • 2. …, c6 - védi d5-öt
  • 2. …, d4 - megtolja a gyalogot

Egy ponton világos g3-at és Fg2-t lép, fianchettóba húzva a futót a sáncolás előtt. Ez a Réti által hirdetett hipermodernizmus jegyében történik, amely a centrumnak a szárnyakról történő ellenőrzését jelenti a közvetlen elfoglalása helyett. Világos a tempóért és a pozícióért hajlandó áldozni is, bár a gyalogot ebben a játékban általában "mérgezettnek" tartják, mivel Va4+ azonnal visszanyeri és V:c4 után vitathatatlan dominanciát biztosít világosnak a centrumban. Ez a csere fejletlenül hagyja sötét állását, miközben világos vezérével és huszárjával is előretör.





Forrás:   Dimitrije Bjelica: Sahovska citanka , Sarajevo1976  en./hu.wikipedia.org   www.chessgames.com